20.07.2012

Otvoren rudnik Sv. Barbara

Rudnik Sveta Barbara u Rudama najnovija je turistička atrakcija samoborskog kraja. Zaštita i očuvanje tehničke i rudarsko – geološke baštine kao i ostvarenje ideje i dugogodišnjeg sna o otvaranju rudarskog muzeja članova Kulturno umjetničkog društva Oštrc iz Ruda, dio je cjelovitog projekta pod nazivom „Bogatstvo podzemnog svijeta nekad i danas“, financiranog iz PHARE predpristupnog fonda Europske Unije.

Otvaranjem rudarskog muzeja na otvorenom, oživljena je višestoljetna prošlost rudarenja na području Ruda. Najstariji zapisi govore da se već 1210. godine tamo vadila bakrena ruda, a 1850. godine je započela proizvodnja željezne rude (siderita). Radi nerentabilnosti rudnik je zatvoren 1959.

Obnova rudnika je trajala 10 godina u kojem je periodu obnovljeno 350 metara hodnika rudnika, starih nekoliko stoljeća tj. rovovi Kokel i Sveto Trojstvo u kojima se eksploatirala željezna ruda (siderit).

Rudnikom Sveta Barbara upravlja Samoborski muzej.

 Radno vrijeme: Rudnik je otvoren vikendom i praznicima od 10 do 18 sati, a ostale dane u tjednu samo uz najavu.

Cijena ulaznica: Ulaz za predškolsku djecu besplatan, a ulaz je moguć samo uz pratnju roditelja. Cijena pojedinačne karte za odrasle osobe je  30 kn

Obilazak rudnika traje 30-ak minuta, a cijele rudarsko-botaničke poučne staze uz stručno vođenje 1 do 2 sata. 

Informacije: www.samoborskimuzej.hr