Usluge

Radionice Kraluža

ORGANIZATOR: Samoborski muzej

Znanja o izradi kraluža prenose se u „Radionicama kraluža“ koje Samoborski muzej organizira od 2000. godine. Cilj radionica je zaštita i promocija tradicijske vještine i znanja izrade samoborskog kraluža, kao dijela kulturne baštine, a u svrhu povećanja atraktivnosti Samobora kao turističke destinacije. Kraluž, kraluš ili ponekad opisno nazvani pleteni kraluž označava vrstu vratnog nakita: ogrlicu od zrnja nanizanog u obliku mreže skladnih boja i ornamenata. U selima oko Samobora i Svete Nedjelje ovaj nakit je dio najsvečanije ženske tradicijske nošnje. Najraskošniji oblik ogrlice radi se na osnovi od 12 , a skromniji od 8 lasi iz konjskog repa a u novije vrijeme na plastičnom koncu. Lasi su bijele boje da se kroz staklena zrnca ne bi vidjela nit. U razdoblju prije 2. svjetskog rata zrnca su bila staklena a poslije i plastična, osnovne boje su bile crvena, bijela i plava a između njih je mogla biti poneka sedefastobijele, srebrena ili zlatne boje. Danas se kraluž uglavnom nosi u nastupima kulturno - umjetničkih društava s područja Samobora, individualno na crkvenim proštenjima i mladenke na vjenčanjima.

Edukativni program mladi nadzornik

ORGANIZATOR: Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Jednodnevni program „Mladi nadzornik“ nudi nekoliko različitih tematskih cjelina koje učitelji mogu odabrati, a to su: Potraga za blagom, Upoznaj šumu, Upoznaj potok, Upoznaj lokvu, Upoznaj livadu i Mladi meteorolozi. Program obuhvaća obilazak izložbe, obilazak poučne staze, organiziranje poučnih igara i drugih aktivnosti, samostalni rad i ispunjavanje radnih listića - sve uz stručno vodstvo edukatora. Programi se odvijaju u sklopu Eko-centra Slani Dol ili Eko-centra Budinjak a osmišljeni su tako da kroz upoznavanje s prirodom i samostalni rad učenici ponavljaju i primjenjuju znanja različitih nastavnih cjelina; prirode, zemljopisa, hrvatskog jezika, matematike, likovne i tjelesne kulture. Cilj programa je organizacija nastave u prirodi, učenje putem opažanja i otkrivanja kroz igru i rad, primjene već stečenog znanja i boravak učenika u prirodi. Namijenjen je učenicima predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Eko –kamp “Čuvam svoje gorje”

ORGANIZATOR: Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Eko kamp „Čuvam svoje gorje“ održava se tijekom ljetnih praznika u Parku prirode "Žumberak -Samoborsko gorje". Namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta koja žive na području Parka prirode. Osmišljavanje i organiziranje Kampa provode djelatnici Parka u suradnji s vanjskim suradnicima (stručnim vodičima - edukatorima) koji s djecom borave 5 - 6 dana. U sklopu kampa organiziraju se istraživačke i kreativne radionice, edukativni terenski obilasci te različite poučne aktivnosti. Tijekom kampa djeca sama izrađuju foto-dokumentaciju, pišu članke i bilježe svoje rezultate. Kasnije svoje uratke prikazuju na završnoj prezentaciji za roditelje. Cilj organizacije edukativnog kampa je djeci lokalnog stanovništva dočarati vrijednosti područja u kojem žive i važnost njegove zaštite te tako kontinuirano stvarati mrežu mrežu mladih ljudi koji sudjeluju u zaštiti i očuvanju svoga zavičaja.

Kulinarske radionice

ORGANIZATOR: Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Kulturno-turistički program «Tisućljeća kulinarstva» - radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje održavaju se u Arheološkome parku u Budinjaku. Program „Tisućljeća kulinarstva“ prvi je puta izveden u rujnu 2005. godine i od tada se svakoga rujna, održava tijekom dvaju vikenda. Program započinje obilaskom pješačke poučne «Staze kneževa» koja se prostire na području dvaju arheoloških nalazišta – Budinjaka iz vremena starijeg željeznoga doba i Bratelja iz rimskog ranocarskoga perioda. Nakon obilaska staze uz stručno vodstvo, posjetitelji pristupaju pripremanju hrane u izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Podijeljeni u četiri grupe, na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, posjetitelji istovremeno pripremaju jela po pretpovijesnim, rimskodobnim, srednjovjekovnim i tradicionalnim žumberačkim receptima te po završetku pripreme uživaju u okusima hrane davno prošlih pretpovijesnih i povijesnih perioda, kao i u jelima koja se i danas, kao i stoljećima ranije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

Edukativne radionice i jednodnevni izleti

ORGANIZATOR: Etno kuća pod Okićem

Edukativne radionice sa izletima Etno kuće pod Okićem namijenjene su vrtićima i osnovnim školama. Nudi se nekoliko tematskih radionica a to su: Radionice kruha, Uskrsne radionice, Likovne radionice, Sveti Nikola u Etno Kući. Programi radionica obuhvaćaju obilazak Zavičajne zbirke uz stručnog vodiča (domaćina) i priče o legendi Okića, nagradna pitanja i prigodni pokloni Etno kuće. Radionica kruha obuhvaća prezentaciju pripravljanja kruha (mlin-žrvanj, orginalna krušna peć-vatra...). Uskrsna radionica obuhvaća prezentaciju bojanja pisanica na tradicionalni način (ukrasni listovi, ljuske luka...). U Likovnoj radionici djeca na na papiru A4 formata, sa drvenim bojicama crtaju motive prirode, zavičajne zbirke ili legende. Program Svetog Nikole u Etno Kući obuhvaća Igrokaz ''Stepica, mužar i lonček", koji će na zanimljiv će način dočarati djeci starinske predmete koje se i danas nalaze u ''Etno kući'', a kojima su se, prije otprilike stotinu godina, služili naši preci. Nakon predstave slijedi podjela darova (slatkiša) u nazočnosti ''pravoga'' Sv. Nikole. Programi radionica sadrže ručak te druženje u autentičnom ambijentu sela i korištenje igrališta (odbojka, mali nogomet, badminton, graničar...) a moguća je polusatna šetnja do starog grada Okića i vidikovca.

Ljetna geološka škola

ORGANIZATOR: : Muzej evolucije i nalazište pračovjeka ’Hušnjakovo’ u Krapini

Muzej evolucije i nalazište pračovjeka ’Hušnjakovo’ u Krapini već dulji niz godina za redom organizira Ljetnu geološku školu. Geološka škola održava se u zadnjem tjednu mjeseca kolovoza (od 22. do 26.), svakog dana od 10 do 12 sati. Škola je podijeljena u tri dobne skupine: predškolci, niži i viši razredi, kojima se s obzirom na uzrast prilagođava program. Kroz geološke radionice Organizator želi potaknuti popularizaciju geološke i paleontološke djelatnosti. Radionice se sastoje od edukativnog programa u muzeju i rada na terenu, te obuhvaćaju projekcije filmova: Planet dinosaura, Šetnja s dinosaurima, Putovanje u središte Zemlje, Zemlja, Neandertalac, Šetnja s pećinskim ljudima, Ledeno doba, upoznavanje sa zbirkama Muzeja, posjet Nalazištu krapinskog pračovjeka, posjet novom Muzeju krapinskih neandertalaca, 'dino' igraonice, izradu odjeće krapinskog pračovjeka, igre sa slagalicama, radionice modeliranja u glini, likovne radionice, radionice mikroskopiranja, geološke radionice, igre u kostimima krapinskog pračovjeka.

Škola jahanja

ORGANIZATOR: : Eko selo Žumberak

U Eko selu Žumberak nalazi se konjički klub sa štalom od 20 konja te 6 ponija. Škola jahanja se održava u ograđenom prostoru Eko sela sa stručnim školovanim trenerima i vodičima za terensko jahanje. Škola jahanja uključuje Engleski i Western stil za početnike, a za one smjelije i umješnije terensko jahanje kroz divljinu bez obzira na vremenske (ne)prilike. Trajanje škole jahanja je 10 školskih sati, kroz koje se uči o osnovama jahanja, pristupu konju, čišćenju konja, sedlanju, uzjahivanju, upravljanju konjem, uspostavljanju i održavanju ravnoteže na konju, kas i slično. Nakon završene škole polaznik može izlaziti na terensko jahanje uz stručnog vodiča. Pored osnovnog nudi se i napredni stupanj škole stupnja škole jahanja za one koji žele unaprijediti svoje znanje. Nastavlja se sa kasom, te se uči lagani galop i ostale napredne vježbe sa i na konju kao i kao terensko jahanje, preponsko jahanje i western jahanje i slično.

ORGANIZATOR: : Trajbar team

Jahanje predstavlja aktivni odmor, a za neke i vrlo djelotvornu terapiju i sve je više prisutno u svim slojevima društva te nije privilegija samo aristokratskih i bogatih krugova. Čovjek je spoznao da mu ta plemenita životinja pruža odmor, zabavu, prijateljstvo, natjecanje pa je i budućnost konja i konjičkog sporta osigurana kroz sport i rekreaciju. Veza između čovjeka i konja, koja je započeta prije tisuću godina, postoji i danas. Ako želite postati dio toga svijeta, započnite sa školom jahanja kako biste stekli osnovna znanja o brizi, njegovanju i jahanju konja. Ako ste već znalac te posjedujete licencu, na raspolaganju Vam je rekreativno jahanje na prekrasnim terenima kojima okolica kluba obiluje. Konjički klub Trajbar Team raspolaže sa četiri „odrasla“ konja i 3 ponija koji će Vas, uz trenericu jahanja gđicu Sanju Ostović, podučiti nečem višem od pukog održavanja u sedlu. Škola jahanja odvija se na hrvatskom i i na engleskom jeziku, a moguće je pohađati grupne ili individualne satove, ovisno o ambicijama i prethodno stečenom znanju. Škola jahanja održava se po dogovoru a na raspolaganju je zatvorena hala, vanjski pješčani manjež te tereni u okolici kluba. Za one najmlađe Klub raspolaže s tri ponija koji će im omogućiti prvi kontakt sa tim divnim stvorenjima.

Tečajevi vezanja, tkanja, krojenja i izrade narodnih nošnji

ORGANIZATOR: Krojački obrt Ma-la

Specijalizirani obrt Ma-la za restauraciju i izradu narodnih nošnji, etno kreacija i suvenira, svojom dosljednošću u izvornosti i inovativnosti i tradicijskoj kvaliteti održava tečajeve vezenja, tkanja, krojenja i izrade narodnih nošnji i suvenira u cilju zaštite hrvatske etno baštine i očuvanje tradicijskih i umjetničkih vještina. Ručno tkanje, jedan od najstarijih zanata u povijesti čovječanstva, temelj je kulturne baštine svakog naroda. Tradicionalno ručno tkanje se sve više intenzivira, a jedan od najzaslužnijih je upravo obrt Ma-la. Programom tečaja polaznici se upoznaju s tkalačkim stanom, njegovim pojedinim dijelovima, pripremnim radovima prije samog tkanja te procesom tkanja i vještinama izrade tkanja na tkalačkim stanovima, skladanjem boja i veza, upoznavanjem različitih tehnika tkanja, temeljnih vezova tkanina, izradom uzornice i njenom primjenom u tkanju, važnosti i namjenom ručnog tkanja u današnje vrijeme. Voditeljica tečaja je Tamara Krklec - Čvangić koja posjeduje dugogodišnje iskustvo u radu na rekonstrukciji i izradi narodnih nošnji. Program je namijenjen učenicima osnovnog obrazovanja, kao i ostalim zainteresiranim grupama i pojedincima.