Turistički put Samobor – Okić – Manja Vas – Rude - Samobor

Žao nam je, ali Vaš preglednik ne podržava Google karte.

Ova turistička trasa idealna je za rekreativnu vožnju s odmorom u Samoboru uz kavu i kremšnite. Pitoreskni predjeli Samoborskog gorja pogodni su za biciklističke ture i za pobornike planinarenja.
Trasa započinje u Samoboru, koji je posebno zanimljiva pozicija za zadržavanje, razgledavanje ili ispunjavanje gastronomskih, rekreativnih, kulturnih ili religijskih potreba. Samoborski muzejPosebno ističemo Trg kralja Tomislava s objektima: secesijske građevine, prvi armirano-betonski most, Samoborski muzej, Muzej Marton, Park domovinske zahvalnosti, Samoborsko groblje, Galeriju Prica, i Foto galeriju Lang.
Samobor je poznat po kulinarskim specijalitetima, od kojih su vrlo poznate samoborske kremšnite u Slastičarnici U prolazu. Od ostalih ugostiteljskih objekata smještenih u neposrednoj blizini glavnog samoborskog Trga kralja Tomislava, ističu se Hotel Lavica, Bistro Stara klet, Krčma Gabreku 1929, Restoran Stara Vura, Kubanski bar Havana, Caffe bar Ara i drugi.
Medičarki obrt Arko Samobor ima bogatu turističku i izletničku tradiciju, koja dolazi do izražaja brigom za posjetitelje i organizacijom raznih manifestacija i događanja, od kojih su poznati Samoborski fašnik, Samoborksa Salamijada, Samoborski proljetni sajam, Samoborske glazbene jeseni, Dani rudarske greblice, Dani samoborskih kremšnita i dr. Obrtnička tradicija Samobora može se doživjeti u obrtu Kristal Tuk, obrtu Obitelji Filipec za proizvodnju bermeta i muštarde, medičarskom obrtu Arko, Suvenirnici Srčeko, medičarni i svjećarni Oslaković, Kristalu Saki i drugima.
Crkva Sv. MihajlaPovijesnu jezgru Grada Samobora čini Taborec s baroknom crkvom Sv. Mihajla, od koje vodi put prema Starom Gradu Samobor.
Od sakralnih objekata vrijedno je razgledati ranobaroknu Župnu Crkvu sv. Anastazije te Franjevačku Crkvu Marijinog Uznesenja sa samostanom i Kućom susreta Tabor, koja djeluje kao duhovni centar. U parku Anindol nalazi se Kapela sv. Ane iz 1751. godine koja je s Kapelom Sv. Jurja povezana kamenitim križnim putom – Samoborskom kalvarijom.

Gospodarstvo obitelji KuzmanovićRazgledanje Okićkog kraja, prirodnog i dijelom kultiviranog predjela visoke estetetske vrijednosti započinjemo sa Trga kralja Tomislava, od kuda treba slijediti pravac kretanja prema Klakama i Okić gradu. Na putu se nalaze zanimljive kapelice sv. Josipa u Konščici i sv. Antuna u Klakama. Na ovoj trasi moguće je posjetiti seosko gospodarstvo obitelji Kuzmanović, koje se nalazi u naselju Slavagora (skretanje kod Male Rakovice). Brežuljkasti krajolik okićkog kraja, poznat je po najstarijoj plemićkoj utvrdi sjeverozapadne Hrvatske - Okić gradu, ispod kojeg se nalazi planinarski dom „Maks Plotnikov”. Od doma ima deset minuta uspona sigurnom stazom djelomično usječenom u stijeni, do ruševina Okić grada. Od doma se može spustiti livadom i kroz šumu doći do Etno-kuće pod Okićem, koja autentičnom građom i izloženim predmetima svjedoći o ne tako davnim vremenima života na selu okićkog kraja.

Vinotočje obitelji SirovicaPut dalje vodi asfaltiranom cestom a manjim dijelom makadamom do naselja Kotari, prekrasnog kraja u šumama Plešivice, koji krije vrijednu sakralnu građevinu, spomenik nulte kategorije. To je Župna crkva Sv. Leonarda sa samostanom. Ljubitelje planinarenja upućujemo na Plešivicu, drugi vrh Samoborskog groja, na čijem je vrhu željezna piramida. Također, od Kotara je moguće desno nastaviti prema Prekrižju Samoborskom, gdje se nalazi vinarsko Seosko gospodarstvo Sirovica i Seljačko obiteljsko gospodarstvo Oslaković. Desno od Kotara asfaltiranim putem dolazi se do Manja Vasi, gdje se može razgledati Botanički vrt Suban i kušati ljekoviti čajevi. Na lijevoj strani glavne ceste, nalazi se malena Kapela Presvetog Srca Isusova. Botanički vrt SubanIz Manje Vasi spušta se strmi asfaltirani put do naselja Rude, u kojem je u 16. stoljeću bila živa djelatnost rudarstva. U tijeku su radovi na otvorenju Rudarskog muzeja i botaničke poučne staze do Botaničkog vrta Suban. U samom naselju, poviše ceste, nalazi se Župna crkva Sv. Barbare, a razlog za zaustavljanje je gostionica „Rudaru” gdje osim ostalih delicija, preporučujemo rudarsku greblicu. Dolinom riječice Rudarske Gradne moguć je povratak u Samobor.

Na ovoj trasi je više smještajnih sadržaja sa ugostiteljskom ponudom: Hotel Lavica, Hotel i kavana Livadić, Pansion Golubić, Garni hotel Samobor, Samoborski Slapovi.