Dobrodošlica

Turistička zona po Sutli i Žumberku osnovana je u rujnu 2003. godine na inicijativu Zagrebačke županije, a u sklopu projekta Uspostavljanje turističkog klastera u Zajedničkoj turističkoj Zoni po Sutli i Žumberku, financiranog sredstvima Europske Unije (CARDS „Local Development of Border Regions). Zona je utvrđena kao zaokružena prostorna i gospodarska cjelina a obuhvaća pogranične dijelove teritorija Hrvatske i dijelove Republike Slovenije.

Zonu obilježava raznolikost prostora, kulturno-povijesnog nasljeđa i naseljenosti. Sve o čemu ste oduvijek maštali, mjesto svoga savršenog odmora možete otkriti u zelenim područjima Samoborskog i Žumberačkog gorja i romantičnom svijetu grada Samobora sa šarmantnim kavanama, finim restoranima, parkovima i bogatom kulturnom baštinom. Ljepotu samozatajnih mjesta i nezaboravan ugođaj tradicionalnog načina života i narodno blago, otkrijete u općinama Brdovec, Dubravica i Marija Gorica. Istražite idilične i mirne zelene brežuljkaste krajolike Hrvatskog zagorja, jedinstvenost ranobaroknih sakralnih spomenika grada Klanjca, pronađite Krapinu i glasovito nalazište „Krapinskog pračovjeka”. Duboko poštovanje spram prošlosti gaji se u općini Kraljevec na Sutli, gdje se mogu okusiti najfinija zagorska vina u drvenoj zagorskoj „hižici” ili kleti iz prošlog stoljeća. Otkrijte slikovite srednjovjekovne barokne dvorce, termalne izvore i lječilišta, bogatu gastronomsku ponudu obogaćenu vrhunskim vinima, tradiciju i folklor, stare zanate i običaje te pučke i blagdanske svečanosti kao i kulturne manifestacije. Zanima li vas vjerski turizam i duhovna okrjepa, posjetite najveće marijansko svetište u Hrvatskoj, Mariju Bistricu.

Osobitost naše priče o čudesnoj prirodi i bogatoj baštini temelji se na organiziranoj ponudi Turističkog klastera po Sutli i Žumberku, uspostavljenog na inicijativu Zagrebačke županije. Članovi Turističkog klastera su interesno povezani poslovni subjekti turističke ponude: tradicijski i umjetnički obrti, etnografske zbirke, muzeji, galerije, seoska domaćinstva i gospodarski subjekti sa pratećim uslugama u smještaju i gastronomiji i zabavnim sadržajima.

Cilj uspostavljanja klastera po Sutli i Žumberku je povezivanje članova u rješavanju njihovih zajedničkih problema i izmjeni pozitivnih iskustava, te preko zajedničkog klaster menadžementa – Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. i Zagorske razvojne agencije d.o.o., formiranjem konkurentne turističke ponude, stvarati prepoznatljive turističke marke i zajedničke turističke proizvode.

Klasterom upravlja Udruga „Turistički klaster po Sutli i Žumberku“. Udruga je registrirana 19.06.2006. godine a ima sjedište u Bregani, Đ. Basaričeka 4. Trenutno broji preko 40 članova.

Gostoljubivost i susretljivost domaćina, raznolikost i bogatstvo sadržaja, odmor i zelenilo, domaća kuhinja, kvalitetna vina, povratak selu i prirodi, nov način odmora, avantura u prirodi i novi oblici i sadržaji turizma – sve to, i mnogo više pruža Turistički klaster po Sutli i Žumberku.